Over de campagne »
Achtergronden »
Activiteiten »
Statements »
Verhalen »
Lokale initiatieven »
Bronnen »
Links »
Aftellen tot het pardon    
 
Activiteiten

Manifestatie Ons Pardon op 16 september Wageningen

Op 16 september viert Ons Pardon de succesvolle start van het initiatief, samen met de gemeenschap die deze mogelijk heeft gemaakt. Landelijke politici komen spreken over de kans op een pardon na de verkiezingen van november.
Lees hier verder


Nieuwe manifestatie Aftellen tot het pardon 14 september 2006

ACTIEOPROEP

Beste mensen,
Wij blijven goede hoop houden dat als we doorzetten het generaal pardon er, na de verkiezingen van november 2006, eindelijk echt zal komen. Om de kans daarop te vergroten, is het goed om de druk de komende maanden hoog te houden.

De eerstvolgende grote actiemanifestatie hierna zal plaats vinden op 14 september 2006. We willen nu op deze dag weer landelijk aandacht vragen voor het generaal pardon. Nijmegen heeft het initiatief genomen om op deze datum de Nacht van de Vervanging te organiseren.

Om deze Nacht ook een landelijke impact te geven, hopen we dat op zoveel mogelijk plaatsen tegelijk een ‘nacht van de vervanging’ georganiseerd gaat worden. Tot nu toe hebben zich o.a. aangesloten: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Zeist , Wageningen, Leeuwarden, Eindhoven en Groningen.
De opzet is om zoveel mogelijk nieuw gekozen gemeenteraadsleden voor één nacht onderdak te laten bieden aan een vluchteling. Het gaat dan om vluchtelingen die voor 1 april 2001 asiel hebben aangevraagd, en nog geen verblijfsstatus hebben. Deze actie kan alleen slagen als veel vluchtelingenorganisaties, actievoerders en betrokken particulieren mee willen doen. Daarom hopen we dat ook jullie mee willen doen. Om een beeld te geven van wat er bij een dergelijke actie komt kijken sturen we jullie bij deze een verkort draaiboek, al zal alles natuurlijk aan de lokale situatie aangepast moeten worden.

* Aanschrijven raadsleden van alle politieke partijen, indien nodig kunnen we hiervoor een standaardbrief leveren die lokaal aangepast kan worden.
* Ruimte regelen waar raadsleden en vluchtelingen elkaar kunnen ontmoeten.

Hier kan bijvoorbeeld op 14 september bijvoorbeeld ’s avonds gekookt worden door een aantal vluchtelingen. Het is prettig als iedereen daar de 15e ’s ochtends ook weer afscheid kan nemen na het ontbijt, dan hoeft niemand het idee te krijgen dat hij of zij nu zelf een vluchteling op straat zet.

* Vluchtelingen vragen of zij mee willen doen aan de actie. Veel vluchtelingen vinden het prettig om hun verhaal eens naar buiten te kunnen brengen, en soms komen hier contacten uit voort waar ze praktisch ook iets aan hebben.
* Programma voor de 14e regelen. Dat kan alleen eten zijn, of ook met bijvoorbeeld muziek, sprekers, dichters, vluchtelingen en raadsleden die mee werken aan de actie kunnen iets over hun motivatie vertellen, de filmpjes van de 26.000 gezichten kunnen vertoond worden etc.
* Persberichten versturen, ook hiervoor kunnen wij een concept sturen dat aan de lokale situatie aangepast kan worden, zodat iedereen weet waar de actie nog meer plaats vindt.

Spreekt deze actie je aan, neem dan contact op met het centrale contactpunt bij het ASKV:

Petra Schultz of Alice Beldman (020-6272408) of stuur een mail naar info@aftellentothetpardon.nl

ASKV Steunpunt Vluchtelingen, Amsterdam

Stichting Landelijk Ongedokumenteerden Steunpunt (LOS), Utrecht

Vluchtelingen-cordon Fryslân

Ons Pardon, Wageningen

Van Harte Pardon Noord

Stichting GAST, Nijmegen

PRIME, Den Haag


Nacht van de vervanging 20 maart 2006

Manifestatie 17 juni 2006 in Fryslân


De manifestaties worden georganiseerd door Aftellen tot het pardon, in samenwerking met lokale organisatoren.
Terugkerende programmaonderdelen zullen ervoor zorgen dat de manifestaties herkenbaar aansluiten op een landelijke beweging. Als u een van de lokale manifestaties wilt ‘adopteren’, kunt u contact opnemen met Aftellen tot het pardon.


"Generaal pardon Onvermijdelijk"

Amsterdam, 20 maart 2006

‘Generaal Pardon onvermijdelijk’
Tijdens vierde ‘Nacht van de Vervanging’ overheerst de hoop

In het Verzetsmuseum te Amsterdam werd 20 maart de ‘Nacht van de Vervanging’georganiseerd; Bekende Nederlanders nemen voor één nacht een vluchteling op om op te roepen voor een generaal pardon. Ed van Thijn: ‘Een Generaal Pardon is een onvermijdelijkheid. Overal in Europa vinden legalisatierondes plaats,Nederland is een uitzondering geworden.’

Met de vierde ‘Nacht van de Vervanging’ werd de aftrap gegeven van de campagne ‘Aftellen tot het Pardon’. Met deze campagne wordt opgeroepen tot een pardon voor alle lang in Nederland verblijvende asielzoekers.
De campagneloopt door tot de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer, in mei 2007.

De aanwezige politici van de PvdA, GroenLinks en de SP zeiden toe dat in een volgend kabinet waar zij aan deel nemen een specifiek pardon voor vluchtelingen onder de oude Vreemdelingenwet geregeld wordt. Marijke Vos,Tweede Kamerlid en aspirant wethouder van Amsterdam: ‘Mocht ik wethouder van Amsterdam worden, dan zet ik mij er voor in dat de stad voor iedereen ruimte en zorg biedt; Mijn pardon heeft u!’

Naast politici waren ook televisiemakers en kunstenaars aanwezig om te pleiten voor een humaner asielbeleid. Programmamaker Joris Linssen (Taxi): ‘Ik ben er echt doodziek van: de openheid en tolerantie worden in Nederland Verdonkermaand. Je schaamt je toch dood!’Schrijfster Manon Uphoff: ‘Wij zijn allemaal acteurs in het culturele drama dat de wereld heet. Er zullen heus wel mensen komen op zoek naar meer welvaart, en kijken wie je binnenhaalt is niet slecht, maar dat deden we al.
Ik wil en kan mij niet verenigen met het asielbeleid in Nederland.’

Dit jaar werken de volgende BN-ers mee aan de ‘Nacht van de Vervanging’:
Ed van Thijn, Hanneke Groenteman, Nelly Frijda, Joris Linssen, Andree van Es,Manon Uphoff, Krista van Velzen, Marion Bloem en Ivan Wolffers, Chris van der Heijden, Frenk der Nederlanden, Bad Brya, Anneke Jos Mouthaan, Hedda van Gennep, David Lammers, Netty Gelijsteen, Frans Weisz, Anja Meulenbelt,Godelieve van Heteren, Marjan Berk, Marijke Vos, Minka Nijhuis en Jan Mulder.

Avondprogramma van de Nacht van de Vervanging
18.55 uur Chris Keulemans, inleiding, aftelcampagne, korte terugblik vorige Nacht (Dominique van Huystee)
19.05 uur Directeur verzetsmuseum Liesbeth van der Horst
19.10 uur Remon de Jong, rapper
19.15 uur politiek forum Ed van Thijn, Anja Meulenbelt, Marijke Vos
19.30 uur Turks Koerdisch familie geinterviewd over ervaring tijdens vorige Nacht
19.40 uur Film Marion Bloem
19.45 uur Marion Bloem
19.50 uur filmpje 26000 gezichten operazanger Reza
19.55 uur operazanger Reza zingt
20.00 uur Manon Uphoff
20.05 uur Bad Brya rapt
20.10 uur Filmpje 26000 gezichten Zineb
20.15 uur Joris Linssen
20.20 uur Filmpje 26000 gezichten Inga
20.15 uur Dichter Luis Cortez Domingos
20.20 uur Filmpje 26000 gezichten Hedda van Gennep
20.25 Nelly Frijda
20.30 uur Filmpje 26000 gezichten Vera
20.35 uur Slotwoord Chris Keulemans
20.45 uur Eindrap Remon
20.50 uur Museumbezoek

Met vriendelijke groet,

Petra Schultz tel.020-6272408
Alice Beldman tel. 020-6272408
ASKV Steunpunt Vluchtelingen

mede namens de stichting Landelijk Ongedokumenteerden Steunpunt (LOS),
Vluchtelingencordon Friesland, Van Harte Pardon Noord, Van Harte Pardon Wageningen, Mama Cash, Stichting PRIME en het Verzetsmuseum.


aftellentothetpardon.nl   |info@aftellentothetpardon.nl   |   contact